5 eset, amikor csak a szakszerű fakivágás segíthet

2023.02.21

A fakivágás csak a legvégső esetben jelent megoldást, ilyenkor viszont szakértőkre kell bízni a feladatot. Mutatunk 5 olyan esetet, amikor ez a helyes döntés!

A fák problémát okozhatnak, ha nem gondozzák őket megfelelően, ezért néha szükséges az eltávolításuk. Biztonsági kockázatot jelenthetnek, ha távvezetékek közelében vannak, megbetegedtek vagy épp bomlófélben vannak. A haldokló fák esztétikailag nem szépek és a kilátást is gátolhatják.
Ha olyan fái vannak, amelyek kárt okoznak az ingatlanában vagy a közterületen, érdemes lehet megfontolni a fa szakszerű eltávolítását. Nem biztos benne, hogy szüksége van a kivágásra? Fontolja meg a következő helyzeteket, és vizsgálja át fáit, hogy eldöntse, ideje lenne-e professzionális fakivágási szolgáltatást igénybe venni.

Mikor van szüksége favágóra?

1. A fa károsítja házát vagy ingatlanát
Ha a fa károsítja házát vagy ingatlanát, a lehető leggyorsabban el kell távolítani. Egy sérült fa súlyos szerkezeti problémákat okozhat otthonában, bizonyos területeken kényelmetlenné és veszélyessé teheti az életet. Ha például az ágai hozzáérnek a tetőhöz, esetleg leverik a cserepeket, súlyos károkat és beázást is okozhatnak.
Az is lehetséges, hogy a gyökerek olyan mélyre nőnek, hogy károsítják a vezetékeket vagy a ház alapját. Ezenkívül azonnal el kell távolítani az elektromos vezetékek vagy más fontos építmények fölé hajló ágakat.

2. A fa veszélyes az emberekre
Az ember testi épségét fenyegető kiszáradt vagy sérült fákat hivatásos szakemberrel azonnal el kell távolíttatni. Ide tartoznak azok a fák, amelyek elég közel vannak a járdákhoz vagy utakhoz, hogy könnyen ráessenek valakire, aki arra sétál. Ha a fa ép, de száraz vagy sérült ágak vannak rajta, elegendő faápolási szolgáltatást igénybe venni.

3. Ha a fa kiszáradt
Ha a fája elhalt vagy megbetegedett, nincs értelme várni, amíg magától kidől. Egy elhalt fa különösen veszélyes lehet és károsíthatja a körülötte lévő többi növényt is.

4. Rovarfertőzés
Ez általában kéz a kézben jár a pusztuló fákkal, de az egészséges fákra is vonatkozhat. Ha úgy találja, hogy rovarok, például termeszek vagy más bogarak megszállták a fát, nagy az esély rá, hogy elhal. A lehető leghamarabb hívjon ki egy faápoló szakembert, hogy mentse, ami menthető, mielőtt a fertőzés tovább terjed.

5. Elektromos vezetékre növő ágak
Az elektromos vezetékek fölé növő ágakkal rendelkező fák nyilvánvaló veszélyt jelentenek, mert könnyen érintkezhetnek feszültség alatt álló vezetékekkel, és tüzet vagy áramütést okozhatnak, ha valaki megérinti alattuk. Akár leszakíthatják a vezetéket is.

Szomorú lehet elbúcsúzni egy szeretett fától, még akkor is, ha már csak a baj van vele. Mi segítünk kiválasztani és beszerezni a kertjébe ültethető új facsemetét is. Az új fa ültetése és gondozása sok éven át kifizetődő élmény lehet a tulajdonos számára. Forduljon hozzánk bizalommal!