Faápolás szakszerű száraz gallyazással

2022.12.21

A szakszerű faápolás nem létezik száraz gallyazás nélkül. A gallyazás okairól és módjáról az alábbi, rövid összefoglalóban olvashat.

A fa lombozata folyamatosan fejlődik és változik. Termések, levelek, ágak és gallyak váltják egymást ciklikusan. A kisebb ágakból egyesek elszáradnak, ezeket már nem tudja táplálni a fa és nemcsak feleslegessé, de veszélyessé is válhatnak. A szárazolás vagy száraz gallyazás a fa egészségét, szépségét támogatja, megakadályozza, hogy a betegségek, élősködők megtámadják az élő részeket. Ezen kívül a fa környezetének biztonságát is óvja, mert a könnyen letörő ágak, gallyak veszélyesek lehetnek a közlekedőkre.

A faágak és gallyak elszáradása egy természetes folyamat következménye. Több oka is van annak, hogy egy élő ágból száraz, élettelen növényi rész válik. A fa áldozatul eshet betegségnek, kártevők támadásának, illetve az évek múlása is nyomot hagy az állapotán. A nem megfelelő elhelyezés, a faápolás hiánya, szakszerűtlensége is okozhat kárt a fában, de az időjárás kíméletlensége is hagyhat maga után száraz ágakat.

A száraz gallyazást bízza olyan fadoktorra, akinek tetemes tapasztalata van ezen a téren és aki valóban elhivatott, különben a fa látja kárát! Az egészséges ágak sértetlenek maradnak, a szárazak viszont a megfelelő módszerrel fognak eltűnni a fáról. A száraz gallyazásra nincs szükség, ha az ág magától letörik, de minden száraz ágról ez nem mondható el. Az ágtól függően lehet kézzel vagy pedig kézi, illetve gépi eszközzel is végezni a száraz gallyazást.

A száraz gallyazás nem terjed ki minden elszáradt ágra. A kisebb gallyakat teljesen felesleges letörni, ezt elvégzik helyettünk az állatok vagy az időjárás is. Ez a 3 centinél kisebb gallyakra vonatkozik. A többi ágat fabarát, emelőkosaras megközelítéssel vagy köteles mászással távolítjuk el. Így jut elég fény a lombkorona többi, élő részének.

Keressen engem és csapatomat bizalommal, ha a fáit gondos kezekben szeretné tudni! A faápolást magas szinten végezzük, mindig a fát helyezve az első helyre. Kérje ingyenes árajánlatunkat!