Mi legyen a fánkon megtelepedett fagyönggyel?

2019.12.10

A fagyöngyről általában az emberek nem sokat tudnak. Egy angolszász hagyomány kering a köztudatban, mely szerint, akik fagyöngy alatt csókot váltanak, azoknak a szerelme örökké tart. Ezenkívül dekoratívvá teszi a karácsonyt. 

De nem csak ezeket érdemes tudni a fagyöngyről. Az idei karácsonyi partin, ha észrevesszük, hogy fagyöngy közelében ácsingózunk, ne csak az jusson eszünkbe róla, hogy esetleg imádottunkkal csókolózhatunk alatta. Az ünnepi és romantikus vonatkozásain túl hasznos tudni kártékony és gyógyhatásairól is.

Kevesen tudják, hogy a fagyöngy valójában egy félélősködő, örökzöld növény. A fotoszintetizálás mellett szívógyökerein át a fák tápanyagait vonja el, mivel nincs saját gyökérzete. Leggyakoribb gazdanövénye az almafa, a fűzfa, a nyárfa és az akácfa. Terjedése nyomán az ágak elszáradhatnak. A fának plusz terhet jelent, az ágak letörhetnek, legyengíti a gazdanövényt így szabad utat engedve más betegségeknek. Érdekesség, hogy az amerikai fagyöngy tudományos neve "Phoradendron" ami görögül a "fa tolvaját" jelenti.

A fertőzés viszonylag hamar felismerhető, mert a megtapadás helyén megvastagodnak az ágak. Lombhullatás után válnak láthatóvá a gömb formájú, zöld növények. 

Általában fehér színű, kocsonyás állagú bogyótermése késő ősszel érik. Sok állat számára levelei és bogyói magas proteintartalmú tápláléknak számítanak. A madarak által továbbvitt magoknak köszönhetően hamar elszaporodhatnak. 

Néhány gyöngy alapvetően nem jelent kockázatot egy egészséges fa számára. Ha azonban egy gyengült fa nagyobb területen fertőzött vagy 4-5 gömbnél többet lát, akkor tanácsos segítségül hívnia egy alpintechnikával dolgozó szakembert, aki eltávolítja a fertőzött ágakat.

A lehullott bogyókat sem szabad a fa alatt hagyni, illetve komposztálni, ha a teljes elpusztítása a cél. 

Ha kordában tartjuk, akkor kertünk figyelemre méltó dísze is lehet, mindamellett a régi idők egyik varázsnövénye is.

Gyógyhatásainak megítélése ellentmondásos, mert olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek mérgezőek. A belőle készült kivonat tumorellenes hatású, vérnyomáscsökkentő szer, de mivel rendkívül erős hatású és használatakor sok mellékhatás léphet fel, ezért csak orvos ellenőrzése mellett lehet alkalmazni. Biztos, ami biztos alapon ne engedjünk gyermeket vagy háziállatot a közelébe és akkor nem nekünk kell megfejteni, hogy mérgező-e vagy sem.