Milyen érvek szólnak a téli fakivágás mellett?

2023.01.10

Az elhalt, beteg, sérült fáknak nincs helyük a kertben, szakszerű segítségre van szükség, amivel még csak nem is kell tavaszig várni. Mutatjuk a téli fakivágás előnyeit!
Egy gondosan ápolt fa hosszú időn át lehet a kert éke, azonban akkor, ha valamilyen betegség megtámadja, esetleg egy vihar következtében megsérül, veszélyessé válhat. Kézenfekvőnek tűnik, hogy egyéb kerti munkákkal együtt tavasszal érdemes nekilátni a fakivágásnak, ám valójában a legalkalmasabb időszak a tél. Miért?

  • Bár az elmúlt években igen enyhék voltak a telek, ennek ellenére ilyenkor keményebb a talaj. Ennek köszönhetően könnyebb megközelíteni a fát a nehéz munkagépekkel, amivel elkerülhetőek a balesetek, vagyoni károk.
  • Mivel télen nyugalmi állapotban vannak a fák, könnyebben tudnak gyógyulni az elhalt ágak eltávolítását követően. Fontos továbbá az is, hogy ilyenkor nem kell zavaró levelekkel számolni, ami egyszerűbbé teszi a munkát és az azt követő takarítást is.
  • A téli hónapokban a fák kérge alatt élő rovarok sem aktívak, ennélfogva nem kell attól tartani, hogy fakivágás közben menekülőre fogják, és a házat célozzák meg új lakóhelynek a kártevők.
  • Hűvös időben mindenki az otthona melegét élvezi, így a téli fakivágásnak megvan az az előnye is, hogy a láncfűrész hangja nem zavarja a szomszédokat, ezzel pedig elkerülhetőek a vitás helyzetek.

A fakivágást tehát kifejezetten érdemes télre időzíteni, a kérdés már csak az, honnan lehet tudni, hogy egy fát már nem lehet megmenteni? A törzsön látható függőleges repedések, a rohadás, a gombák megjelenése mind intő jel lehet, de fakivágásra lehet szükség akkor is, ha az ágak veszélyesen közel vannak a villanyvezetékekhez.
Bár végleg megszabadulni csak azoktól a fáktól kell, amik betegek vagy sérültek, a téli hónapokban az egészséges példányok számára is hasznos a metszés, ugyanis jobban tudnak fejlődni, így pedig tavaszra még szebbek lesznek.
Ha úgy látja, hogy veszélyessé vált valamelyik fa a kertben, esetleg csak egy kis frissítő metszésre lenne szükség, ránk számíthat! Szakszerűen, biztonságosan dolgozunk, munkánk nyomán csak ép és egészséges fák maradnak a kertben. Forduljon hozzánk bizalommal!