Veszélyes fák kivágása: mi a teendő, ha egy fa rádől a házra?

2023.04.18

Mit kell tennie akkor, ha a fa rádől a házára? Segítünk, hogy vészhelyzetben is hatékony tudjon maradni, a fakivágásban pedig számíthat ránk!

A fák igen fontos részét képezik az életnek. Hozzájárulnak a szép környezet megteremtéséhez, általuk sokkal lenyűgözőbb lehet a kilátás, emellett pedig több előnyük is van élettani szempontból is. Javítják a levegő minőségét, árnyékot adnak.

Mindezen pozitívumok mellett a fák sajnos veszélyforrássá is tudnak válni. Az utóbbi években jellemzőek voltak a nagyobb viharok, amik rengeteg fát csavartak vagy döntöttek ki a helyükről. Számos ingatlan tetőszerkezete sérült meg így, ennek alapján főleg azon személyek aggódhatnak, akiknek a házuk a növények közvetlen közelében vannak.

Mi a teendő akkor, ha a fa rádől a házra?

Első lépések

Mindenekelőtt azt kell ellenőrizni, hogy megsérült-e valaki. Ha igen, hívni kell a mentőket. Nagyobb kár esetén mindenképp teljesen ki kell üríteni a házat!

A ház elhagyása után kell pontosan felmérni a károkat. Sajnos előfordulhat, hogy a fák rádőlnek az elektromos vezetékekre. Ilyenkor azonnal ki kell kapcsolni az áramot, majd elhagyni a helyszínt. Semmiképp ne érintse meg a vezetékeket, és az eltávolításukkal se foglalkozzon, mert rendkívül balesetveszélyes!

Szakértő és biztosító felkeresése

Ha a ház szerkezeti károsodást szenvedett, tanácsos szakértőhöz, például építőmérnökhöz fordulni, aki pontos képet ad a károk mértékéről és a helyreállítással kapcsolatban tud hasznos információkkal szolgálni. Amennyiben van biztosítás, a kárfedezés miatt mindenképp jelenteni kell az esetet a biztosító felé.

További teendők még

Az ingatlantulajdonosoknak célszerű tapasztalt tetőfedő vállalkozót is felkeresniük, mert még egy kisebb fakidőléskor is károsodhat a tető. Előfordulhat, hogy olyan kárról van szó, ami nem is annyira szembetűnő, éppen ezért fontos, hogy megtörténjen a vállalkozó által a szerkezet vizsgálata, így időben kiderülhetnek az esetleges sérülések.

Lehetősége van védelmi intézkedéseket tenni a szakértők megérkezéséig. Akár még egy fólia is jól jöhet ilyenkor.

Ahhoz, hogy a baj elkerülhető legyen, jobb, ha az emberek ellenőriztetik a kockázatokat jelentő fákat, és, ha szükséges, minél hamarabb megtörténik a fakivágás. Ezzel kapcsolatban számíthatnak ránk az érdeklődők, szakszerűen, biztonságosan megoldjuk a veszélyes fák kivágását.

A munkáért keressen bennünket elérhetőségeinken!