Favágás alpintechnikával

Az alpintechnikával történő favágás lehetővé teszi a biztonságos kivágást olyan esetekben is, amikor a hagyományos, földről történő döntés nem megoldható. Például ha nincs elég hely, épület áll a fa alatt vagy útban vannak a vezetékek. A kötéltechnikával biztosíthatjuk a környezet teljes megkímélését.

A favágás odafent maximális teljesítményt és komoly technikai felkészültséget igényel. Csak megfelelő tapasztalattal és körültekintéssel szabad végezni. A legapróbb hiba is jelentős károkat okozhat.

Éppen ezért bízza szakemberre problémás fáját és ne próbálkozzon saját maga kivágni!

Az alpinos favágáshoz speciális felszerelésre van szükség. Ilyen például a beülő, mászóvas, nagy teherbírású kötelek és az egykezes láncfűrész. A feladatot a fára felmászva vagy leereszkedve végezzük.

Tehereresztés

Egykezes láncfűrész

Alpintechnika

Ez a folyamat lényegesen lassabb, mint a döntési technika, akár hosszú órákat is igénybe vehet. A fáról az ágakat egyenként vágjuk le és dobjuk a földre. Ha érték van a fa alatt, akkor az ágakat kötelek vagy kötélpálya segítségével tudjuk máshova elterelni.

Általában lentről felfelé, kívülről befelé haladunk. Vágás közben a munkahelyzet pozicionáló kötél segítségével biztosítjuk magunkat két ponton is, így elkerülve az esetleges lezuhanást.

Amikor a fa veszélyessé válik

Vannak olyan helyzetek, amikor nincs mit tenni, a fát ki kell vágni, hiszen a jelenléte a környezete számára már káros lehet. Melyek ezek?

Mikor veszélyes egy fa?

  • Elsősorban ha veszélyessé válik az emberéletre, de sokszor épületekre, építményekre, légvezetékekre, parkoló autókra és még sorolhatnánk a mindennapos eseteket.
  • Ha a fa korhadt, nagy része elszáradt, vihar miatt nagymértékben sérült, hasadt, az állapota másképp (pl. metszés) nem menthető, kivágásra javasolt.

Hasznos tudnivalók a veszélyes fákkal kapcsolatban

  • Lakott területi fakivágás esetén szükség lehet a kivágás engedélyezésére.
  • A telken belül lévő fa kivágható, de előfordulhat, hogy bejelentéshez kötik.
  • A házunk előtti közterületen lévő fa kivágása engedély köteles. Ilyen esetekben a fakivágási szándékkal előbb az illetékes jegyzőt kell felkeresni.
  • A vezetékek közelében lévő tulajdonunkban lévő fát elrendelheti a szolgáltató, hogy tegyük biztonságossá.

Leggyakoribb helyzetek 

  • Lakott területen lévő, épületet veszélyeztető fák kivágása
  • Szélsőséges időjárási viszonyok utáni károk helyreállítása
  • Sérült ágak vagy koronarészek eltávolítása
  • Veszélyes, viharban megdőlt fák kivágásához, fasorok, épületen túlnőtt fák visszavágásához, gallyazásához hívjon minket!